Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 08:24

Μύθοι για τον καρκίνο

Written by

 

Η καλή ψυχολογία μπορεί να νικήσει τον καρκίνο.

Αν και πολλά ακούγονται και γράφονται για τα οφέλη που αποκομίζουν οι ασθενείς που δεν το βάζουν κάτω όταν παρουσιάζουν καρκίνο, αλλά παλεύουν με αισιοδοξία για να τον νικήσουν, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η στάση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες ιάσεως. Αυτό που προσφέρει η μαχητική και αισιόδοξη στάση είναι ότι βελτιώνει την ποιότητα της ζωής στη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτήν, καθώς οι ασθενείς συνεχίζουν τις κοινωνικές δραστηριότητές τους και τις επαφές με τους φίλους και τους συγγενείς τους. Επιπλέον, βοηθεί τους ασθενείς να συνεργάζονται καλύτερα με τους γιατρούς τους, τους ωθεί να ενημερώνονται περισσότερο για τη νόσο τους και τους δίνει τη δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο τους.

Τα συστηματικά τσεκ απ και η σύγχρονη τεχνολογία ανιχνεύουν όλους τους καρκίνους εγκαίρως.

Μολονότι ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος, όπως αποκαλείται επιστημονικά το τσεκ απ, έχει μειώσει εντυπωσιακά τους θανάτους από πολλές μορφές καρκίνου (λ.χ. τραχήλου της μήτρας, μαστού, παχέος εντέρου κ.τ.λ.), δεν υπάρχουν τσεκ απ για όλους τους καρκίνους. Μολονότι, εξ άλλου, η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία έχει αυξήσει σημαντικά την ικανότητα έγκαιρου εντοπισμού των όγκων, δεν μπορεί να την εγγυηθεί. Και αυτό, διότι ο καρκίνος δεν αρχίζει ως όγκος αλλά σε επίπεδο κυττάρων – και τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, ενώ χρειάζονται πολύ καιρό για να εξελιχθούν σε ανιχνεύσιμο όγκο. Όταν, λ.χ., μια γυναίκα ψηλαφεί έναν όγκο στο στήθος της, ο καρκίνος της μπορεί να άρχισε να αναπτύσσεται πριν από τέσσερα έως έξι χρόνια. Οι επιστήμονες αναζητούν εξετάσεις που θα ανιχνεύουν τους καρκίνους σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά προς το παρόν αυτό δεν γίνεται.

Ο καρκίνος πονάει.

Δεν είναι εντελώς αλήθεια. Ορισμένοι καρκίνοι ουδέποτε προκαλούν πόνο, ενώ πολλοί καρκίνοι σε προχωρημένο στάδιο όντως πονάνε. Την τελευταία δεκαετία, όμως, επινοήθηκαν καλύτεροι τρόποι  αντιμετώπισης του πόνου και χρησιμοποιούνται πλέον ακόμα και συνδυασμοί αναλγητικών για να τον καταπραϋνουν. Οι φόβοι, εξ άλλου, για εθισμό στα ισχυρά παυσίπονα, όπως η μορφίνη, δεν υφίστανται πλέον και έτσι ο πόνος του καρκίνου μπορεί να αμβλυνθεί σε σημείο που να επηρεάζει λίγο την καθημερινή ζωή του πάσχοντος. Μάλιστα, στα νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί και ειδικά Ιατρεία Πόνου, τα οποία βεβαίως δεν φροντίζουν μόνον τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά και τους πάσχοντες από άλλα επώδυνα προβλήματα υγείας.

Όσοι έχουν τον ίδιο τύπο καρκίνου, κάνουν την ίδια θεραπεία.

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η θεραπεία είναι πλέον εξατομικευμένη, δηλαδή προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το αν και κατά πόσον έχει εξαπλωθεί και το πώς επηρεάζει την λειτουργία του οργανισμού και την γενικότερη κατάσταση του πάσχοντος. Επειδή, εξ άλλου, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από ασθενή σε ασθενή, οι διαφορές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν την αντίδρασή τους στις θεραπείες – γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τις προτεινόμενες από τους γιατρούς θεραπείες.

Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγει κανείς έναν ασθενή με καρκίνο. Μπορεί με ασφάλεια να τον αγγίζει και να περνάει χρόνο μαζί του, διότι ο καρκίνος δεν μεταδίδεται. Αυτό που μπορεί να μεταδοθεί είναι ορισμένοι ιοί οι οποίοι οδηγούν στον καρκίνο, αλλά η μετάδοσή τους γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δύο συχνοί καρκίνοι που μπορεί να προκληθούν από ιούς είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του ήπατος. Το 90% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Ο δε καρκίνος του ήπατος ενδέχεται να προκληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C (HVC), ο οποίος μεταδίδεται τόσο με την σεξουαλική επαφή, όσο και με μολυσμένες βελόνες (λ.χ. με κοινή χρήση βελόνων από τους τοξικομανείς). Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί, ότι λίγοι φορείς του ιού της ηπατίτιδας C αναπτύσσουν τελικά καρκίνο του ήπατος.

Όποιος έχει καρκίνο, κάνει θεραπεία.

Υπάρχουν ορισμένοι καρκίνοι οι οποίοι αναπτύσσονται πάρα πολύ αργά, δίχως καν να προκαλέσουν συμπτώματα ή ενοχλήματα και δίχως να απειλήσουν τη ζωή. Η πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι ο καρκίνος του προστάτη: πολυάριθμες μελέτες με αυτοψίες ηλικιωμένων ατόμων που πέθαναν από άλλα αίτια, έχουν δείξει ότι υπήρχε και ένας καρκίνος του προστάτη ο οποίος ουδέποτε έγινε αντιληπτός, ούτε αποτέλεσε την αιτία του θανάτου τους. Ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να αποκαλύψουν τον ρυθμό αναπτύξεως ενός καρκίνου – και μετά ο ασθενής, σε συνεργασία με τον γιατρό του, μπορεί να αποφασίσει αν θα κάνει απλώς συχνά τσεκ απ για να παρακολουθεί τον καρκίνο του ή αν θα κάνει μία θεραπεία. Ένας ασθενής μπορεί επίσης να επιλέξει να μην κάνει θεραπεία, εάν ο καρκίνος του είναι πολύ προχωρημένος και οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία υπερκαλύπτουν τα πιθανά οφέλη της.

πηγή health.ana-mpa.gr

Read 9868 times Last modified on Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 09:08

Κωνσταντίνος Βάλβης

asfalistikos simvoulos kostas valvis

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου για να σας βρώ την κατάλληλη ασφαλιστική λύση!

Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Υπεύθυνος Πωλήσεων COSMOLIFE
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2168003800