Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 08:59

Ασφαλέστερο το παιδικό καθισματάκι από τη ζώνη ασφαλείας

Written by

Σε ένα τροχαίο, τα νήπια και τα μικρά παιδιά διατρέχουν λιγότερες πιθανότητες να τραυματισθούν ή να χάσουν τη ζωή τους αν κατά τη διαδρομή κάθονται σε ειδικά ενισχυμένο καθισματάκι ή αν χρησιμοποιούν κάποιο άλλο σύστημα που τα περιορίζει σε ασφαλή θέση, συγκριτικά με το να φορούν μια απλή ζώνη ασφαλείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Οι γονείς πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι χρησιμοποιώντας το κατάλληλο για την ηλικία και τη σωματική διάπλαση του παιδιού τους σύστημα, κάνουν το καλύτερο για να περιορίσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες τραυματισμού του σε ένα τροχαίο», επισημαίνει ο ερευνητής δρ Ντένις Ντάρμπιν από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, στην Πενσυλβάνια.

Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι οποιοδήποτε σύστημα περιορίζει με ασφάλεια το παιδί στη θέση του ενώ ταξιδεύει, συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού.

Στην έρευνά τους, ο δρ Ντάρμπιν και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα που εκπροσωπούσαν σχεδόν 965.000 παιδιά, ηλικίας δύο έως έξι ετών, τα οποία βίωσαν την τραυματική εμπειρία μιας μετωπικής σύγκρουσης την περίοδο 1998-2003.

Οι συγκρούσεις αυτές ήταν τόσο σφοδρές, ώστε τα αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ περίπου το ένα στα 1.000 παιδιά έχασε τη ζωή του.

Ποσοστό λιγότερο από το μισό (σχεδόν 45%) όλων των παιδιών βρίσκονταν σε ειδικά καθίσματα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ή ήταν περιορισμένα με άλλο σύστημα ασφάλειας, αναφέρουν οι ερευνητές στην δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Αρχεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής».

Αφού συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους αρκετούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων τη θέση του καθίσματος του παιδιού στο αυτοκίνητο, ο δρ Ντάρμπιν και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά στα καθισματάκια διέτρεχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με αυτά που φορούσαν μόνο ζώνη ασφαλείας.

«Οι ζώνες ασφαλείας είναι σχεδιασμένες για να ακινητοποιούν έναν ενήλικα μέσου μεγέθους», εξήγησε ο δρ Ντάρμπιν, παρομοιάζοντας τη χρήση τους από παιδιά με τη χρήση των ενδυμάτων των ενηλίκων από πεντάχρονα παιδιά. «Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι και με ακατάλληλα τοποθετημένα τα παιδικά καθισματάκια στο αυτοκίνητο, η προστασία των παιδιών ήταν αυξημένη.

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια από τους γονείς προκειμένου να ασφαλίζουν σωστά το παιδί τους μέσα στο αυτοκίνητο», επισήμανε ο δρ Ντάρμπιν.

Και πρόσθεσε ότι όσοι χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια - πέραν των ενδείξεων και των οδηγιών που αναγράφονται στα εγχειρίδια του αυτοκινήτου ή των ζωνών ασφαλείας - μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.chop.edu/carseat μπορεί να βοηθήσει.

Η ιστοσελίδα αυτή έχει δημιουργηθεί από ειδικούς του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας και παρέχει πρακτικές συμβουλές για την σωστή τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων και την οδική ασφάλεια εν γένει.

Πηγή: ΑΝΑ  ΜΠΑ

Read 6161 times Last modified on Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 18:47

Κωνσταντίνος Βάλβης

asfalistikos simvoulos kostas valvis

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου για να σας βρώ την κατάλληλη ασφαλιστική λύση!

Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Υπεύθυνος Πωλήσεων COSMOLIFE
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2168003800