Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 15:37

Στο «κόκκινο» συντάξεις και επιδόματα

Written by

Συνεχίζουν τη μάχη για την εξασφάλιση πόρων προκειμένου τα ταμεία της χώρας να χορηγούν κάθε μήνα τις συντάξεις και τα επιδόματα στους ασφαλισμένους τους, ενώ η τρόικα συστήνει νέες παρεμβάσεις σε καταβαλλόμενα εφάπαξ και επιδόματα.

Σήμερα, η κατάσταση στα ταμεία έχει ως ακολούθως:

Στο ΙΚΑ αναζητούνται 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ για να συνεχιστεί η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το πρώτο τετράμηνο του έτους υπήρξε μία μείωση των εσόδων κατά 12% έως 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια το χρόνο καθώς, ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Σημειώνεται πως με βάση το μνημόνιο οι εισφορές θα μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για να καλυφθεί αυτή η απώλεια (εκτιμάται πως θα υπάρξουν περικοπές σε υψηλές συντάξεις). Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως κάθε μήνα το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας στρέφεται στον εσωτερικό δανεισμό (από το ΕΤΕΑΜ και το φορέα της ΔΕΗ) για να βρει τα απαιτούμενα χρήματα και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ (με βάση στοιχεία της ΕΣΕΕ). Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση των εσόδων του ταμείου από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.

Μια σειρά μέτρων καλείται να επανεξετάσει το διοικητικό συμβούλιο ττου ταμείου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αλλά και για καταβολή των συντάξεων για 12 μήνες (χωρίς δώρα και επιδόματα για τα οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν καταβάλλει εισφορές).

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, ωστόσο δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση όσοι καταθέσουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το βοήθημα μετά από επτά χρόνια.

Στο τραπέζι θα τεθούν προτάσεις για αύξηση των εισφορών ή για μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο. Εναλλακτικά εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται βοήθημα σε όσους δεν συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης.

Επιπλέον, σε άλλα 20 ταμεία ή τομείς πρόνοιας τα ποσά εφάπαξ που καταβάλλονται είναι μεγαλύτερα κατά 2% έως 83% σε σχέση με τις εισφορές που έχουν δώσει οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Πρόκειται για εργαζομένους σε ξενοδοχεία, φαρμακευτικές εταιρείες, πποδρόμους και εταιρείες  τσιμέντου.

Η τρόικα από την πλευρά της στην τελευταία της επίσκεψη είχε επισημάνει την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στα εφάπαξ σε όσα ταμεία είναι ελλειμματικά και πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου το καλοκαίρι.

Τέλος,  89 παροχές (π.χ. επιδόματα, προσαυξήσεις) που χορηγούνται από ταμεία και άλλους οργανισμούς θα επανεξεταστούν. Με βάση το μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το 2015 να υπάρξουν περικοπές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα.

 

Πηγή: Next Deal

Read 11075 times Last modified on Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 13:48

Κωνσταντίνος Βάλβης

asfalistikos simvoulos kostas valvis

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου για να σας βρώ την κατάλληλη ασφαλιστική λύση!

Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Υπεύθυνος Πωλήσεων COSMOLIFE
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2168003800