Κυριακή, 10 Απριλίου 2011 12:17

Ασφάλεια Ζωής

Written by

Ένα ασφαλιστήριο ζωής είναι μία μακροχρόνια δέσμευση. Δεν είναι σχεδιασμένο για να το εξαργυρώσεις γρήγορα. Προτού προχωρήσεις στη σύναψη ενός ασφαλιστηρίου απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός έτσι ώστε να επιλέξεις το κατάλληλο ασφαλιστήριο για σένα και την οικογένεια σου.
Η μακροχρόνια φύση του απαιτεί προβληματισμό για την κάλυψη όχι μόνο των υφιστάμενων αλλά και των μελλοντικών αναγκών σου. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ή οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις ποια προϊόντα ανταποκρίνονται καλύτερα στις δικές σου ανάγκες.Γιατί πρέπει να κάνω Ασφάλιση Ζωής;
Ο κυριότερος λόγος είναι η οικονομική προστασία της οικογένειάς σου σε περίπτωση απώλειας της ζωής σου, απ’ οποιαδήποτε αιτία. Η Ασφάλιση Ζωής είναι επίσης ένα μέσο που σε βοηθά ν’ αποταμιεύεις και να επενδύεις συστηματικά για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου για την κάλυψη μελλοντικών οικονομικών αναγκών σου, όπως είναι:
•• η μόρφωση των παιδιών σου
•• η εξασφάλιση της συνταξιοδότησης σου
•• η απόκτηση κατοικίας
•• η αντιμετώπιση εκτάκτων οικονομικών αναγκών
•• η εξόφληση των υποχρεώσεών σου σε τρίτους.
Ακόμη, η Ασφάλιση Ζωής μπορεί να επεκταθεί με αριθμό Συμπληρωματικών Ωφελημάτων, για να καλύψει και άλλες ασφαλιστικές σου ανάγκες.

Τι πρέπει να προσέξω όταν κάνω μια Ασφάλιση Ζωής;
Τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξεις είναι:
•• Ν’ ανταποκρίνεται στις πραγματικές ασφαλιστικές σου ανάγκες, που μπορεί να είναι η ασφαλιστική προστασία, η αποταμίευση ή ένας συνδυασμός των δύο.
•• Να είσαι σε θέση να πληρώνεις με άνεση τα ασφάλιστρά σου, σύμφωνα πάντοτε με τις οικονομικές σου δυνατότητες
•• Να απαιτήσεις όπως η ασφαλιστική σου εταιρεία ή ο ασφαλιστικός σου διαμεσολαβητής προβεί σε μια λεπτομερή ανάλυση των αναγκών σου και σου δώσει γραπτώς όλες τις πληροφορίες που προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία.
•• Να βεβαιωθείς ότι η προτεινόμενη ασφάλιση παρέχει ικανοποιητική προστασία για σένα και την οικογένειά σου.
•• Μην διστάσεις να ζητήσεις πληροφορίες και για άλλα σχέδια που υπάρχουν στην αγορά, για να διαμορφώσεις πλήρη άποψη για την ασφάλιση που πρόκειται να κάνεις.
•• Να απαντήσεις με απόλυτη ειλικρίνεια όλες τις ερωτήσεις που θα σου υποβληθούν για τη μελέτη των ασφαλιστικών σου αναγκών καθώς επίσης και κατά τη συμπλήρωση της Αίτησης για Ασφάλιση.
•• Γνώρισε τα δικαιώματα σου για πληροφορίες.

Πως μπορώ ν’ αποφασίσω για το ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης που πρέπει να έχω ή για το ασφάλιστρο που θα πληρώνω;
Ο ασφαλιστικός σου διαμεσολαβητής είναι υποχρεωμένος με βάση την ασφαλιστική νομοθεσία να κάνει μια πλήρη ανάλυση των αναγκών σου και να σου συστήσει την ασφαλιστική κάλυψη που χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή και να σου υποδείξει το αντίστοιχο ασφάλιστρο.

Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι η ασφαλιστική μου κάλυψη θα ανταποκρίνεται στις μελλοντικές μου ανάγκες;
Θα πρέπει να ξέρεις ότι οποιαδήποτε ασφάλιση και να κάνεις σήμερα, μελλοντικά θα πρέπει να αναθεωρείς συχνά για να καλύπτεις τις μεταβαλλόμενες ασφαλιστικές σου ανάγκες. Είναι καλό σε τακτά χρονικά διαστήματα ή όταν συμβαίνει κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή σου, όπως για παράδειγμα γάμος, απόκτηση παιδιού κλπ, να επικοινωνείς με τον ασφαλιστικό σου διαμεσολαβητή για μια πληρέστερη ανάλυση των νέων αναγκών που προκύπτουν και αναθεώρηση των ασφαλιστικών σχεδίων σου.

Υπάρχουν κάποια άλλα ωφελήματα που θα μπορούσα να ενσωματώσω στο ασφαλιστήριό μου για να καλύπτονται περισσότερες ανάγκες μου;
Στα περισσότερα ασφαλιστήρια Ζωής, μπορείς να προσθέσεις διάφορα συμπληρωματικά ωφελήματα για να ενισχύσεις ακόμη περισσότερο την ασφαλιστική σου προστασία. Τέτοια παραδείγματα είναι η Πρόσθετη Απλή Ασφάλιση Ζωής, η Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων, η Μόνιμη Ολική Ανικανότητα, η Κάλυψη Σοβαρών Ασθενειών και άλλα. Η ασφαλιστική σου εταιρεία ή ο ασφαλιστικός σου διαμεσολαβητής, με την κατάλληλη ανάλυση των ασφαλιστικών αναγκών σου, θα είναι σε θέση να σου προτείνει τα συμπληρωματικά ωφελήματα που θα πρέπει να περιλάβεις στο ασφαλιστήριό σου.

Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που δεν μπορώ να πληρώνω τ’ ασφάλιστρά μου;
Να εξαντλήσεις κάθε περιθώριο που έχεις για να διατηρήσεις το ασφαλιστήριό σου σε ισχύ. Σε περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, επικοινώνησε με την ασφαλιστική σου εταιρεία ή τον ασφαλιστικό σου διαμεσολαβητή για να εξετάσεις τις διάφορες επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα μείωσης των ασφαλίστρων ή της μερικής εξαργύρωσης των μονάδων με τις οποίες είναι πιστωμένο το ασφαλιστήριό σου αν είναι συνδεδεμένο με μονάδες επένδυσης. Οι επιλογές εξαγοράς ή μετατροπής του ασφαλιστηρίου σου σε ασφάλιση ελεύθερη περαιτέρω πληρωμών, είναι κατά την γνώμη μας, οι τελευταίες που θα πρέπει να εξετάσεις αφού εξαντλήσεις όλες τις υπόλοιπες που έχεις στη διάθεση σου.

Τι εννοούμε όταν λέμε «εξαγορά του ασφαλιστηρίου μου»;
Είναι τα χρήματα που παίρνεις, όταν ακυρώνεις το ασφαλιστήριό σου πριν από την λήξη του. Αξία εξαγοράς έχουν όλα τα ασφαλιστήρια Ζωής, εκτός από την Απλή Ασφάλιση Ζωής. Η ημερομηνία από την οποία αποκτάς το δικαίωμα αυτό καθορίζεται στο ασφαλιστήριό σου, και διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Η πρόωρη εξαργύρωση συνήθως δεν είναι προς το συμφέρον σου αφού όχι μόνο θα πάψεις να έχεις την ασφαλιστική κάλυψη αλλά πολλές φορές υπάρχουν και επιβαρύνσεις για πρόωρη εξαγορά στα αρχικά στάδια ενός σχεδίου ενώ παράλληλα εάν το εξαγοράσεις πριν την συμπλήρωση των πρώτων 6 χρόνων θα υπάρχουν και φορολογικές επιπτώσεις. Σε συμβουλεύουμε να μην εξαγοράσεις πρόωρα το ασφαλιστήριο σου χωρίς να διευκρινήσεις τις συνέπειες και
πάρεις συμβουλή από ειδικό.

Όταν εξαγοράσω το ασφαλιστήριό μου θα εισπράξω το ποσό που αναγράφει στην πρόσκληση για ασφάλιση που μου ετοίμασε η εταιρεία;
Στην επεξήγηση οποιουδήποτε ασφαλιστικού σχεδίου η ασφαλιστική σου εταιρεία ή ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής έχουν υποχρέωση να σου παρουσιάσουν μια πρόσκληση για ασφάλιση, στην οποία φαίνονται οι ενδεικτικές μελλοντικές αξίες εξαγοράς. Στα σχέδια που είναι συνδεδεμένα με επενδυτικές μονάδες, οι αξίες αυτές υπολογίζονται με βάση κάποιες ενδεικτικές αποδόσεις των επενδυτικών ταμείων, αφού όμως συνυπολογιστούν όλα τα έξοδα διαχείρισης ή/και επιβαρύνσεις εξαγοράς, αν υπάρχουν. Όπως είναι φυσικό, οι πραγματικές αποδόσεις των επενδυτικών ταμείων ενδέχεται να διαφέρουν από τις ενδεικτικές
αποδόσεις που φαίνονται στην πρόσκληση για ασφάλιση, και ως εκ τούτου η αξία εξαγοράς του ασφαλιστηρίου σου είναι απίθανο να είναι η ίδια με αυτή που αναγράφεται στην πρόσκληση για ασφάλιση, αφού αυτή θα υπολογιστεί με βάση τις πραγματικές αποδόσεις των ταμείων.

Τι εννοούμε όταν λέμε «ασφάλιση ελεύθερη περαιτέρω πληρωμών»;
Αυτό σημαίνει ότι εξασκείς το δικαίωμα, που πιθανόν να σου προσφέρει το ασφαλιστήριο σου, να τερματίσεις την πληρωμή περαιτέρω ασφαλίστρων. Σε τέτοια περίπτωση, το ασφαλιστήριο σου παραμένει σε ισχύ αλλά θα πρέπει να διερευνήσεις πως επηρεάζονται οι ασφαλιστικές σου καλύψεις. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι πιθανό ορισμένες να μειώνονται ή ακόμη και να ακυρώνονται.

Μπορώ να εκχωρήσω οποιοδήποτε ασφαλιστήριό μου Ζωής σε μια τράπεζα, για σκοπούς εξασφάλισης δανείου;
Το ασφαλιστήριό σου Ζωής είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, που γίνεται αποδεκτό ως πρόσθετη εξασφάλιση από μια τράπεζα και για αυτό το λόγο γίνεται αποδεκτή συνήθως η εκχώρηση του.

Αν αλλάξω γνώμη σχετικά με το ασφαλιστήριο μου Ζωής, τι μπορώ να κάνω;
Εχεις το δικαίωμα, μέσα σε 30 ημέρες από την παράδοση του ασφαλιστηρίου σου Ζωής ή την αποστολή του με συστημένη επιστολή, να ενημερώσεις γραπτώς την ασφαλιστική σου εταιρεία για την απόφασή σου προς υπαναχώρηση και ακύρωση του ασφαλιστηρίου. Η ασφαλιστική σου εταιρεία θα επιστρέψει όλα τα ποσά που έχεις πληρώσει αλλά θα αφαιρέσει οποιαδήποτε έξοδα έχει καταβάλει για ιατρικές εξετάσεις στις οποίες έχεις υποβληθεί για σκοπούς αξιολόγησης και αποδοχής της πρότασής σου για ασφάλιση.

 

Read 9051 times Last modified on Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 22:10

Κωνσταντίνος Βάλβης

asfalistikos simvoulos kostas valvis

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου για να σας βρώ την κατάλληλη ασφαλιστική λύση!

Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Υπεύθυνος Πωλήσεων COSMOLIFE
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2168003800