Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 17:38

Ο καρκίνος του πνεύμονα πλέον πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Written by

Την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αποτελεί πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα, από τον οποίο εκτιμάται ότι χάθηκαν διεθνώς 1,5 εκατ. άνθρωποι το 2010. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι πιο απογοητευτικές, καθώς το 2020 ο αριθμός των νέων περιστατικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 εκατ.

Παρά την πρόοδο της επιστήμης η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλό δείκτη επιβίωσης, καθώς λιγότερο από 15 % των ασθενών ζουν πέραν της πενταετίας.

Αιτία γι' αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι το 74-85% των ασθενών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, επισήμανε ο καθηγητής Ογκολογίας-Παθολογίας Κ. Συρίγος, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο Δεκέμβριος.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο Κ. Σουλιώτης, πρόεδρος του ΟΠΑΔ, ο οποίος παρουσίασε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται συχνότερα στις πλουσιότερες χώρες. Ομως, οι εύποροι ασθενείς πεθαίνουν λιγότερο, κατά 7% με 8% σε σχέση με τους φτωχούς, καθώς η πρόσβαση στη θεραπεία δεν είναι ισότιμη. Επίσης, έκανε λόγο για ανισότητα στην έγκριση και χορήγηση των νέων φαρμάκων και τόνισε ότι η χώρα μας είναι υποεξοπλισμένη και υπάρχει ανισομερής γεωγραφική κατανομή των ασθενών, καθώς το 45% απ' αυτούς αντιμετωπίζονται στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Read 4763 times Last modified on Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 18:47

Κωνσταντίνος Βάλβης

asfalistikos simvoulos kostas valvis

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου για να σας βρώ την κατάλληλη ασφαλιστική λύση!

Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Υπεύθυνος Πωλήσεων COSMOLIFE
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2168003800