Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010 20:57

Καταπολέμηση της φοβίας του γιατρού με το παιχνίδι

Written by

Σε παιχνίδι μετατρέπουν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου την εξέταση των μικρών παιδιών, με στόχο οι μικροί ασθενείς να διώξουν τις όποιες φοβίες τους και να εξοικειωθούν με τον ιατρικό χώρο.

Στο παιχνίδι, μοιράζονται ρόλοι όπου ο φοιτητής της Ιατρικής είναι ο γιατρός, το παιδί είναι ο γονιός και ένα αρκουδάκι είναι ο άρρωστος μικρός ασθενής.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Teddy Bear Hospital» - μία προσομοίωση νοσοκομείου, το οποίο μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 100 φοιτητές Ιατρικής, όλων των ειδικοτήτων, στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HELMSIC), σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Φανή Αθανασιάδου-Πιπεροπούλου και την παιδοψυχίατρο Ελένη Δελλινικοπούλου.

«Στα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας αρέσει το πρόγραμμα. Νιώθουν άνετα μαζί μας και πολλές φορές βγάζουν από τη ψυχούλα τους πράγματα που δεν τολμούν να πούνε ούτε στους γονείς ούτε τους δασκάλους τους», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. HELMSIC κ. Κυριάκος Μαρτάκης.

Όπως ανέφεραν οι φοιτητές, υπήρξαν περιπτώσεις που τα παιδιά συζήτησαν μαζί τους θέματα βαριάς ασθένειας που έχουν στο σπίτι τους – και για τα οποία δεν είχαν τολμήσει να μιλήσουν στους γονείς ή στους δασκάλους τους.
Τα περισσότερα παιδιά, πάντως, εξέφρασαν απλώς ανοικτά τους φόβους τους για τους γιατρούς και τα εμβόλια – φόβους που συνήθως κρύβουν επιμελώς.

«Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να μην φοβούνται την παιδιατρική εξέταση, διότι τα περισσότερα όταν έρχονται στα ιατρεία είναι έντρομα», είπε η κυρία Αθανασιάδου-Πιπεροπούλου.

«Τους ζητάμε να φέρουν το αγαπημένο τους αρκουδάκι για εξέταση και τα ίδια αποφασίζουν εάν έχει πυρετό ή αν πονάει η κοιλίτσα του. Στο τέλος, τα περισσότερα παιδάκια ζητούν να εξεταστούν και τα ίδια από τους φοιτητές και δείχνουν πιο θαρραλέα», πρόσθεσε.

Το «Teddy Bear Hospital» είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το εξωτερικό, προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα και διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, ενώ γίνονται παρεμβάσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΝΑ - ΜΠΑ

Read 4386 times Last modified on Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 18:46

Κωνσταντίνος Βάλβης

asfalistikos simvoulos kostas valvis

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου για να σας βρώ την κατάλληλη ασφαλιστική λύση!

Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Υπεύθυνος Πωλήσεων COSMOLIFE
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2168003800