Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 17:11

Πολλοί κουρασμένοι οδηγοί δεν «κατεβαίνουν» από το τιμόνι

Written by

Πολλοί κουρασμένοι οδηγοί δεν «κατεβαίνουν» από το τιμόνι

Πολλοί οδηγοί ξέρουν ότι νυστάζουν, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να συνεχίζουν την οδήγηση με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμπλοκής σε τροχαίο αυτοκίνητο, σύμφωνα με μία μεγάλη γαλλική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Victor Segalen, στο Μπορντώ, διαπίστωσαν ότι η οδήγηση σε κατάσταση υπνηλίας αποτελεί «ισχυρό προάγγελο» σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι «η επίγνωση των οδηγών για την κόπωσή τους που τους κάνει να θέλουν να κοιμηθούν, δεν επαρκεί για να αποφύγουν το τροχαίο», προειδοποίησαν ο επικεφαλής ερευνητής δρ Εμμανουέλ Λαγκάρντ και οι συνεργάτες του μέσω της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης».

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στις απαντήσεις που έδωσαν 13.300 άνδρες και γυναίκες οδηγοί, ηλικίας 35 έως 50 ετών.
Στην ερώτηση «το τελευταίο 12μηνο έχετε οδηγήσει ποτέ ενώ νυστάζετε;» το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν «ποτέ», το 36% «μερικές φορές», το 0,8% «περίπου μία φορά τον μήνα», το 0,3% «περίπου μία φορά την εβδομάδα» και το 0,2% «συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα».

Ο κίνδυνος σοβαρού τροχαίου ατυχήματος αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με την συχνότητα της οδήγησης σε κατάσταση υπνηλίας. Στους οδηγούς λ.χ. που είπαν ότι «μερικές φορές» οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι ουδέποτε οδηγούσαν κουρασμένοι.

Σε όσους, εξάλλου, οδηγούσαν ενώ νύσταζαν μία φορά τον μήνα ή συχνότερα, ο κίνδυνος σοβαρού τροχαίου ήταν τριπλάσιος από αυτόν που διέτρεχαν όσοι οδηγούσαν πάντοτε ξεκούραστοι.

Τα ευρήματα αυτά είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ανάλογα με αυτά παλαιότερων μελετών, οι οποίες διεξήχθησαν σε Νέα Ζηλανδία, Γαλλία και ΗΠΑ – και έχουν «σημαντικές συνέπειες για την δημόσια ασφάλεια, επειδή αφορούν μεγάλο αριθμό οδηγών».

Τόσο η νέα μελέτη όσο και οι προγενέστερες δείχνουν ότι οι οδηγοί έχουν επίγνωση της κόπωσης και της νύστας τους, αλλά δεν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. «Οι οδηγοί μπορεί να υποτιμούν τις συνέπειες που έχει στην ικανότητα οδηγήσεως η νύστα ή να υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να την καταπολεμήσουν», γράφουν οι ερευνητές.

«Συνεπώς, τα μηνύματα για πρόληψη των τροχαίων πρέπει να επικεντρωθούν στο να πεισθούν οι κουρασμένοι οδηγοί να πάψουν να οδηγούν και να κοιμηθούν, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους», καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: ΑΝΑ - ΜΠΑ

Read 9998 times Last modified on Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 18:47

Κωνσταντίνος Βάλβης

asfalistikos simvoulos kostas valvis

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου για να σας βρώ την κατάλληλη ασφαλιστική λύση!

Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Υπεύθυνος Πωλήσεων COSMOLIFE
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2168003800